height="600" src="http://www.flatcast.com/de/Player.aspx?sid=338122" width="800"> > < /div>

16 Ocak 2011 Pazar

Makale: Beklenen Takas

Amar'e, LeBron, Bosh furyası geçtikten sonra, 2012'de serbest kalma hakları bulunun Chris Paul (CP3) ve Dwight Howard dışında en çok konuşulan isim belki de Carmelo Anthony'dir. Bildiğiniz gibi Melo geçen sene Haziran ayında kendisinde önerilen 3 yıl için 65 milyon dolarlık kontratı reddettikten sonra söylentiler dolanmaya başladı. LeBron'u ve Chris Bosh'u elinden kaçıran Nets ve Knicks ise Melo için paçaları sıvamış durumda. Nets'in yeni sahibi Rus Prokhorov ise Anthony'i ikna edeceği konusunda ısrarlı. Knicks'te ise bu rolü bizzat Amar'e Stoudamire üstlenmiş durumda.
Fakat işler sanıldığından biraz daha karışık durumda. Önceki görüşmelerden sonuç çıkmadı ve takasın bitmesine yaklaşık 42 gün kaldı. Hiç de az değil. Phoenix-Denver maçından önceki günlerde başlayan takas görüşmeleri hala devam etmekte. Şu an göründüğü üzere takasa dahil olması muhtemel 12-13 oyuncu, artık ilk tur draft hakları ve de Hoboken'da bir emlak söz konusu. Yanlış okumadınız, emlak. Pazarlamanın geldiği son nokta olmakla birlikte takasın gerçekleşme ihtimali yüksek gözüküyor Carmelo'nun ne düşündüğünü bilmediğimizi saymazsak.
İlk takas görüşmelerinde, Nets Nuggets'a Favors ve Harris veya Favors ve Murphy artı birkaç ilk tur draft hakları önermişti. Çünkü Denver'ın GM'i geçen yıl yazın göreve başlayan Masai Ujiri, Iguodala veya Kirilenko gibi veteran isimleri istemediklerini açıkça belli etmişti. Para olarak da bir beklentisi olmayan Nuggets genç oyunculara yönelip elde edecekleri draft haklarıyla bir anlamda yeniden takım kurmaya başlayacaklar. Şu anda Cleveland'ın yapması gerektiği, Nets'in de yapmaya çalıştığı gibi. Aslında takımından bir 'süperyıldız' gönderecek bir takım için bunları istemesi de en mantıklısı.
Şu an Denver'a baktığımızda bu yapının NBA finallerine yürümesi çok zor görünüyor. Kenyon Martin'in sakatlıkları, Nene'nin inişli çıkışlı formu, diğer parçaların sakatlık e formsuzlukları (örneğin Smith'in sakatlığı), Billups'un ilerleyen yaşı, Ty Lawson'un benchten getirdiği enerjinin yanında çok aksayan faktörler olarak göze çarpıyor. George Karl'ın hastalığı bile bu konuda etkili olmuştur diyebiliriz. Yapacakları en fazla normal sezonda biraz daha fazla maç kazanabilmek olacaktır. Çünkü Playoff'ta işler gerçekten sertleşiyor, takımlar ciddileşiyor. Celtics veya San Antonio gibi veteran takımlardan sezon içi zamanda çaldığınız maçları Playoff mesaisinde bulmak çok zorlaşıyor. Bu tip takımlar kendilerini tamamen Playoff'a hazırlayıp, enerjilerini saklıyorlar. Dolayısıyla Melo'nun muhtemel bir yüzük şansı için Nuggets organizasyonunda bu ortamın oluşamayacığını anlamış olması gerekir. Bunun tersi bir açıklamayı henüz yaptı. Fakat gideceği(olası) takım da Nets, bu iş orada hiç olmaz da diyebilirsiniz. Nets'e gitmesi tamamıyla yeni bir 'başlangıç' olacaktır O'nun için. Çünkü Nets'in bir sonraki sezon Brooklyn'e taşınması söz konusu, ayrıca Carmelo takası için takımın yarısını şu anki takasla Nuggets'a gönderecekler. Şu anki takas durumunda takımların alacağı oyuncular şunlar:
New Jersey Nets: Chauncey Billups, Carmelo Anthony, Sheldon Williams, Richard Hamilton
Denver Nuggets: Derrick Favors, Devin Harris, Anthony Morrow, Stephen Graham, Quinton Ross, Ben Uzoh ve iki adet ilk tur draft hakkı.
Detroit Pistons: Johan Petro, Troy Murphy


Bir önceki teklife (Fevors artı Murphy artı üç ilk tur draft hakkı) Nuggets'ın hayır demesinin sebebi, alacakları iki oyuncuyla yıllık maaş limitinde sadece iki milyon dolarlık bir boşluk yaratacak olmalarıydı. Şu an zaten limitin 13 milyon dolar üzerindeler. Bu sebepten takasa dahil olan Pistons'un amacı ise Hamilton'un kontratını ellerinden çıkarmak. Nets'in de geçen yıl ilk tur 3. sıradan seçtikleri Favors'tan bu kadar çabuk vazgeçmesi ise olayın bence sorgulanması gereken başka bir yönünü oluşturuyor.
Olayın bir diğer yönü ise medyatik yönü. Melo konuyla ilgili haberim yok diye demeç veriyor, söylentilerden haberim diyor, diğer yandan listede ismi geçen Billups ise ailesinin ve kızlarının bu olası takasa çok üzüleceğini söyleyerek kırgınlığını belli etti. Çünkü Nuggets'ın kendisi için son adres olduğunu, orada emekli olmak istediğini daha Denver'a indiği günlerde söylemişti. Nuggets koçu George Karl ve Nets antrenörü ne kadar bu belirsizliğin takımlarını etkilemediklerini söylemeseler de, sene başından beri dolanan söylentiler iki takımı da çok büyük derecede etkilemekte. İki takımın da performansının büyük miktarda gerilediğini söyleyebiliriz.
Melo açısından baktığımızda ise, kendisinin New York'a gitmek istediğini bilmeyen yoktur sanırım. Carmelo'nun kardeşinin ölümü üzerine görüşmelere ara veren Nuggets, şimdiki görüşmelerde ise, Nets'in görüşmeleri gizli yürütmemesi halinde Melo'yu Knicks'e takas edecekleri tehditini savurmuşlar alınan duyumlara göre. Bu tehdite en çok Knicks sevinmiştir herhalde. Takasın içeriğinin sızmayıp tehditin sızması da başka bir ilginçlik. Dediğim gibi Melo bu gelişmelerden haberinin olmadığını söyledi. Ayrıca Nets'e gitmek istemediğini de açıkça söyledi. Bunun üzerine hala bu takas gerçekleşir mi diye sorarsanız, ben bu ihtimali çok düşük görüyorum. Çünkü takasın gerçekleşmesi için, yani Nets takımının yarısını feda etmesi için, karşılığında büyük bir kontratın taahhütünü Melo'dan almak isteyeceklerdir. Yoksa Melo'nun bu yaz biten kontratının üzerine Knicks ile anlaşmasının önüne nasıl geçebilirler ?
Knicks ise görüntü itibarıyla Carmelo için en iyi alternatif olsa da, çok güçlü bir iradeyle Carmelo'yu istediklerini söyleyemeyiz, en azından ben öyle görmüyorum. Amar'e'nin yanına çok önemli bir parça eklenmiş olur eğer böyle bir takas gerçekleşirse Nets yerine Knicks ile olursa, fakat, Knicks neredeyse hiçbir oyuncusunu göndermek istemiyor. Olası bir takasta adı geçen Will Chandler'ı dahi göndermek istemediler. Ne olacağını göreceğiz, fakat şu anda bu sürecin hem adı geçen oyuncuların hem koçların hem de takımların kalanının ritmini ve motivasyonlarını zedelediği de bir gerçek. Çünkü mental olarak özellikle Nets için Carmelo geldi mi gelecek mi gibi sorular büyük baş ağrısına sebep oluyor. Carmelo için de durum aynı, Phoenix maçından önce New Orleans maçında belki de ilk kez Melo yuhlanmıştı. TNT'de ulusal olarak yayınlanan maçta takım olarak sıfır top çalan Nuggets'ın üç maçtır garip bir hava ve üç maçlık bir malubiyet serisi var. Phoenix'i yenmiş Heat'ı ufak çapta topa tutmuş olsalar da, önlerinde çok zorlanacakları Spurs, Thunders, ve Lakers maçları var 4 maçlık dönemde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder