height="600" src="http://www.flatcast.com/de/Player.aspx?sid=338122" width="800"> > < /div>

15 Ocak 2011 Cumartesi

Makale: Smaç yarışması adayları ve kazanma ihtimalleri üzerine...



Bir takım sporunda bireysel davranabileceğiniz tek yer: NBA Slam Dunk Contest”
Kenny Smith
Allstar oylamalarının hızla devam ettiği şu günlerde, 19 Şubat gecesi yapılacak olan, belki de yapılacağı geceye damgasını vurmasını beklediğimiz smaç yarışmasının dört yarışmacısı açıklandı. Bildiğiniz gibi geçen sene, yarışmaya üç aday ( Nate Robinson, Shannon Brown ve Gerald Wallace) direkt olarak katılma hakkı kazanmıştı, son katılımcı ise Rookie Challenge maçının devre arasındaki ufak yarışma sonunda DeMar DeRozan olarak taraftar oylamasıyla belirlenmiş ve oyuncular Texas'ta kozlarını paylaşmıştı. Kazanan ise üçüncü defa bu onura erişen (2006,2009 ve 2010) Nate Robinson olmuştu. O'nu bu sene Boston'da çok da fazla dakika almamasından smaçlarıyla izleyemedik. Onun yerine bu sene Shaq'ın ayakkabılarıyla istasyon yaparken ve yine Shaquille O'Neal'ın üzerinden yaptığı smaç ile yani antrenmandaki 'şaka performansı' ile izleme şansı bulduk Nate'i.
Bu sene işler biraz daha değişik. Bu sene NBA'i ne kadar takip ettiğiniz değişse de, elbet odağınıza giren, gördüğümüzde ufak çapta bir şoka girdiğimiz, bu kadar da olmaz dedirten bir adayımız var. Lamarcus Aldridge'in, Amar'e Stoudamire'nin, J.R. Smith'in smaçları müthiş ama Blake Griffin'e söz geldiği zaman, iki kere iltifat edesi geliyor izleyenlerin. Bana Shaq'ın Orlando yıllarını anımsatıyor biraz da. Türkiye'ye Nba'in tanıtımda bence çok önemli bir rolu olmuştu o yılların. O yıllarda biz çocuktuk derseniz, 2000'lerin başında Lakers'ta Kobe Bryant ile işbirliğiyle kazandığı üç şampiyonluktaki smaçları aklınızdadır sanırım. Blake de bu seviyedeki enerjisiyle, bunu her maça yansıttı. Bu seneki çaylaklar arasında 82 smaç ile en çok smaç yapanı O (yakın zamandaki istatistik). Çaylak olarak en yakın rakibi ise Sacramento'lu Cousins 40 smaç ile. Rakamsal farkı bir yana koyarsak, 2. yılını yaşayan Griffin'i sahip olduğu patlayıcı güç ile potaya doğru uçuşa geçerken (!), pardon yani zıplarken izlemek çok ayrı bir keyif. Eskiden beri O'nu takip edenler bilir, McDonald's smaç yarışmasının da vidyolarını bulabilirseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Ayrıca bu sezon çıktığı ilk maç olan Portland maçındaki basketi, yani kariyerinin ilk NBA basketi bile sansasyonel bir smaç.
Yarışmaya dönersek, Griffinn için her şeyin sezon içi olduğu kadar başarılı geçeceği konusunda soru işaretleri de yok değil. Kaan Kural'ın dün akşam (Cuma) söylediği gibi, bu çok yüksek bir seviyeye çıkan zıplama yeteğini yaratıcılık ile nasıl buluşturacağını ben de merakla bekliyorum. Kendisi de TNT'ye verdiği bir röportajda her zaman her smaçta en yükseğe zıplayıp en sert smacı vurmacı hedeflediğini söyledi. Bunun sezon maçlarında ağzımızı açık bırakmaya yetiyor, fakat smaç yarışmasında da böyle olacak mı, eğer finale kalırsa bunu sms ile kazananı belirleyecek olan Amerikalıların oylarında göreceğiz.
Diğer katılımcılar çok mu kötü de bahsetmiyorsun onlardan ? Size bunu söyletmeden diğer yarışmacılara geçeyim o zaman. Anladığımız üzere, bu sene geçen seneki gibi öncül ufak bir yarışma olmayacak, çünkü dört katılımcı da belli. Sırada ise Brandon Jennings var. Elbette iyi smaçları var, fakat bunları ancak hafızamın ve bilgisayırımın belleğinin sınırlarını zorlayarak hatırlayabiliyorum, özellikle bu sene, yaşadığı sakatlık sebebiyle yarışmayı kazanma şansının en az olduğunu söyleyebiliriz rahatlıkla. NBA yönetimi O'na bu şansı büyük ihtimalle bu sene biraz geçen seneki performansının gölgesinde kaldığı ve sakatlıkla boğuştuğu için tekrar ayağa kalkması ve sezonun ikinci yarısında Milwaukee'yi ayağa kaldırması için bir fırsat olarak vermiş gibi gözüküyor. Ayrıca büyük ihtimalle allstar olamayacak olmasına rağmen, hafta sonu boyunca Los Angeles'ta sürecek olan etkinliklere bu şekilde katılacak olması bile Jennings için büyük bir nimet değerinde. Yarışmada ise şu an otoritelere göre de kazanması sürpriz olacak bir durumda, eğer o boyla bize Nate Robinson'un gösterdiklerini göstermez ise.
Bu seneki bir diğer ilginç nokta ise, yarışmaya katılacak uzun oyuncuların fazlalığı. Jennings dışındaki üç oyuncu da, Blake Griffin, Serge Ibaka ve JaVale McGee olmak üzere üçü de uzun pota altı oyuncuları. Geçen yıllarda da şahit olduğumuz üzere, uzun oyuncular yarışmada ya yer almıyorlar ya da bir oyuncu ile temsil ediliyorlardı yarışmada. Bu durum uzunların kazanma ihtimalini azaltan bir durum olarak ortaya çıkıyordu, bu sene ise, üç uzun arasından birinin şampiyon olması daha olası bir durum olarak görünüyor. Hele bu üç uzun sezon maçlarında enerjilerini tüm maçta savunmaya ve hücüma ve takım oyununa yaymak yerine gece boyu yapacakları birkaç smaca odakladıklarında keyifler katlanacaktır diye düşünüyorum, çünkü sezon maçlarında çoğu kez savunma vardır oyuncuların karşısında; dolayısıyla yorgunlukla birlikte smaç deneme isteği gibi durumların azalması işin çok başka olan boyutları.
Bir diğer aday ise yetenekli ve atletik Oklahoma City'nin ikinci yıl oyuncusu olan, Serge Ibaka. Bloklarıyla ve smaçlarıyla öne çıkan oyuncunun, yetenek ve kalite olarak hiçbir eksiği bulunmuyor. Ayrıca Aralık ayını çok formda geçirdi ve Ocak ayına da çok iyi bir şekilde girdi. Ibaka'nın yarışmadaki bir diğer öne çıkarmak istediğim faktörü ise NBA'deki yabancı basketbolcular grubunda olması, yani Ibaka smaç yarışması vitrinine çıkarak bir anlamda NBA basketbolunun uluslararası yüzünü ve Afrika'yı da temsil etme şansını kullanacak.
Annesi eskiden WNBA'de oynamış olan JaVale McGee de genç, yetenekli, atletik, formda, başarılı bir uzun olma tanımına kesinlikle uymakta. Ibaka ve Griffin gibi. Bu üç uzunun bu özelliklerden dolayı, çarpışmasını izlemek ayrı bir keyif olacak. McGee de smaç repertuarı ile bu yarışmaya katılmaya hakkıyla biletini oyunculardan biri. Bu sene artan dakikalarının yanında artan sayı ve ribaund istatistikleri göze çarpıyor. Smaç konusunda ise, aslında geçen seneden bazı işaretler vermişti. Yine izleyebilenler bilirler, Aralık ayında Washington'un Sacramento'ya deplasmanda mağlup olduğu maçn son pozisyonunda serbest atış çizgisinden boş pozisyonda zıplayıp potaya erişemeyerek komik bir görüntü oluşturmasını saymazsak, mücadeleden çekinmeyen, itici gücüyle, ve uzun kollarıyla pozisyonu smaçla bitirmeyi hedefleyen bir oyun yapısı var. Unutmamak gerekir ki kendisi 2,13 m boyunda. Ibaka'dan ve Griffin'den bir üç santim daha uzun. Jennings'is boyu ise 1,85 m.
Oyuncular dışında olayın bir de ağır basan bir şekilde popülerlik yönü var. Büyük ihtimalle bir yerlerde rastlamışsınızdır, Kenny Smith (1990, 1991 ve 1993 smaç yarışmalarına katıldı) Clippers antrenmanına dalıyor ve Blake Griffin'e götürdüğü odada, resmi NBA davetiyesini imzalatmasıyla Blake Griffin yarışmaya katılmış oluyor. Aynı zamanda Smith O'nun yarışmaya yönelik çalıştırıcısı (mentor) olacak. TNT televizyonunda Barkley ile olan programından tanıdığımız Smith, Griffin ile ilk antrenmanına çıktı bile. Beklentiler çok yüksek olduğu için, bunun baskı oluşturmasını da bekleyebiliriz. Ama bu baskının üstünden gelebileceğini çoktan gösterdi Griffin. Smith'in Griffin'e taktığı lakap ise yeşil dev adam 'Hulk'. “Pota altında onu kızdırırsanız, Hulk'a dönüşüverir” diyor Griffin için.
Brandon Jennings ise yarışmaya Darryl Dawkins ile hazırlanacak. Dawkins 57 yaşında ve eski bir smaç yarışması jüri üyesi. Kendisinin smaç yapabildiği durumlar 80'lerin başında kaldığı için, smaç yarışmalarına yetişememişti. Halbuki aynı sene iki kere panyanın camını kırmayı başarabilmiş (1979) olsa da, bence çalıştırıcı olması için yaşı çok ileride gözüküyor. Çünkü yaş sebebiyle smaçları Brandon Jennings'e göstermek yerine tarif edecek olması Jennings için ayrı bir avantaj. Öte yandan Ibaka'ya baktığımızda koç olarak yanında geçen sene çaylaklar gecesinde koçluk yapmış olan takım arkadaşı Kevin Durant var. Bütün smaç vasyasyonlarını teorik olmaktan çok pratikte deneme şanslarına sahipler. Çok büyük ihtimalle, Ibaka'nın smaçlarında pasör veya başka bir aktif rolde Durant'i de izleyeceğiz. Bu açıdan Chris Webber ile yarışmaya hazırlanacak olan McGee'yi de şanslı sayabiliriz. O da önemli bir Power Forward geçmişi olan bir oyuncu ve basketbolu bırakıp NBA TV'de yorum yapmaya başlayalı sadece 2 sene oldu.
2008'den beri devam eden bu 'kazananı sms oyları ile belirleme'nin nasıl bir sonuç vereceği de çok önemli. Fakat ev sahibi faktörünün yanında, yarışmanın popülerliği ve ayrıca Blake'in kendi popülerliği (Çünkü olası bir finalde popülerlik smaçların kalitesinden daha önemli gözüküyor,bu durumda ise Blake'in olası bir finalde alacağı oylarının çokluğunun kanıtı ise allstar oylamasında şimdiden birçok Batı forvetini geride bırakarak aldığı yarım milyon oyda yatmakta) kendisini şimdiden birkaç adım öne koyuyor. Sonuç olarak, Blake Griffin'in evinde, Los Angeles'ta 19 Şubat akşamı gerçekleşecek bu seneki smaç yarışmasında da dileğimiz aynı, geceyi unutulmaz yapacak ve ilklere sahne olacak sansasyonel smaçları tarihe geçerken izleme şansına yeniden sahip olabilmek...Hangimiz unuttuk ki Dominique Wilkins'in 1984'teki smaç yarışmasında başlattığı değirmen smaç furyasını... Ya da Isiah Rider'in 1994'teki icadı olan bacak arası smacını...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder