height="600" src="http://www.flatcast.com/de/Player.aspx?sid=338122" width="800"> > < /div>

6 Şubat 2011 Pazar

Hayat Hikayeleri-1 Sarunas Jasikevicius

Artık haftada bir veya 2 tane ismin hayat hikayelerini yazmaya çalışacağım sizlere. İlk yazı için çok düşündüm. Avrupa tarihinin en önemli birkaç oyuncusundan biri olan ve bu sene ülkemizde izleyebildiğimiz için çok şanslı olduğumuz Jasikevicius'ta karar kıldım. Yazının sonunda da Saras'ın bazı güzel asistlerini ekleyeceğim.


Sarunas Jasikevicius, 5 Mart 1976'da Litvanya'da doğdu. Gençlik yıllarını Amerika'da geçiren Saras  Solanco Lisesi'nde okudu. Litvanya Milli Takımı'nda küçük yaşlardan beri oynamaya başlayan Jasikevicius ilk olarak U-16 takımına seçildi. 1994 yılın U-18 takımıyla beraber Avrupa Şampiyonu olan Jasikevicius, 1996'da da U-22 Avrupa Şampiyonu olan kadroda yer alıyordu. Kolej kariyeri boyunca 13 sayi 4 asist ortalamaları tutturan Jasikevicius profesyonel kariyerine 1998 yılında Rytas'ta başladı. İlk sezonunda 5.4 asist gibi önemli bir ortalama yakaladı. Bu kulüpte  bir sezon oynadıktan sonra Slovenya'ya Olimpia takımına transfer oldu. Esas patlamayı burada yapan Saras, Slovenya şampiyonluğunu kazandı ve Barcelona'ya transfer oldu.



Bu geçiş Jasikevicius'un yükselişinin başlangıcı oldu. 3 sezon formasını giydiği Barcelona'da 2 İspanya Ligi ve İspanya Kupası bir de Euroleague şampiyonluğu yaşadı. 2002 yılında Litvanya'da yılın oyuncusu da seçilen Jasikevicius 2003 yılında Maccabi'ye geçti ve burada inanılmaz başarılar kazandı.İki yıl üst üste Euroleague, İsrail Ligi ve İsrail Kupası'nı kazanan Jasikevicius iki yılda da en iyi 5'e seçildi. Ayrıca 2005 yılında Euroleague Finallerinin en değerli oyuncusu oldu. Jasikevicius için artık NBA çanları çalmaya başlamıştı. Cleveland ve Indıana takımlarından teklif alan Saras, Cleveland'ın teklifi daha iyi olmasına rağmen o zaman şampiyonluğa oynayan Indıana'yı tercih etti.



Bu bile Jasikevicius'un ne kadar kazanmayı isteyen bir oyuncu olduğuna örnek olabilir. 3 yıl için 12 Milyon Dolar'a imza atan Jasikevicius yaklaşık 1.5 sezonda 112 maç  7.3 sayı 3.0 ortalamaları tutturdu. 2007 Ocağı'nda takasla Golden State Warriors'a giden Jasikevicius, sezonun tamamlanmasıyla tekrar Avrupa'ya döndü.Bu seferki adresi Panathinakos'tu. 2 yıllık 8.4 Milyon Euro gibi Avrupa standartları için yüksek bir sözleşmeye imza atan Saras 2009 yılında bu takımla da Euroleague şampiyonu olarak 3 farklı takımda Euroleague şampiyonluğu yaşamış oldu. Fakat ona sürekli arıza çıkartan dizleri yüzünden basketbolu bırakma düzeyine geldi.



Yaklaşık 1.5 sene basketbol oynamayan Jasikevicius 2010 yılının Kasım ayında profesyonel kariyerine başladığı Rytas'a döndü. Eski halinden elbette uzak da olsa Cemal Nalga da dahil olmak üzere kısıtlı Rytas takımına hücum anlamında çok şeyler kattı.



2011'in ilk günlerinde Fenerbahçe Ülker'e gelen Jasikevicius alışma sürecini yavaş yavaş atlatma sinyalleri veriyor. Nereden anladığımı sorarsanız, en olmaz yerlerde yaptığı bir asist, takımın bunaldığı anlarda attığı kritik bir üçlük ve gözlerinden hiç eksilmeyen o kazanma arzusu. Umarım Türk basketboluna ve takımda bulunan Erbil ve Maxim gibi genç oyunculara çok şeyler katar.

Jasikevicius'u anlatırken onun Milli Takım kariyerine değinmeden olmaz.  Saras 1997 yılından itibaren Litvanya Milli Takımı'nda yer aldı. Ülkesinin kazandığı büyük başarıların hepsindede müthiş katkıları oldu. Bahsetmek gerekirse, 2000 yılında Litvanya'nın olimpiyat takımındaydı ve NBA tarihinde savunmasıyla ünlenmiş Gary Payton'ı bile yıldıracak bir oyun sergilemişti.  Fakat son topla ABD'ye yarı finalde kaybettikleri için bronz madalyada kaldılar. Turnuvayı 14.0 sayı  5.1 asist ortalamalarıyla tamamlayan Jasikevicius, altın madalya için 3 sene daha beklemek zorunda kaldı.

 2003 yılında Avrupa Şampiyonu olan Litvanya'da Saras'ta MVP seçiliyordu. Turnuva boyunca 14.0 sayı ve 8.2 gibi inanılmaz bir asist ortalamasıyla oynadı. 2007 yılındaki Avrupa Şampiyonası'nda da bronz madalya kazandırdı takımına.

Bu kadar büyük başarılar, müthiş istatistikler, rekorlar.... Hepsi bir yana Jasikevicius ismi  basketbolun temel doğrularını sonuna kadar uygulayan, üstüne de inanılmaz saha görüşü ve oyun zekasıyla müthiş artılar ekleyen bir oyuncudur. Gittiğim her maçta gördüğüm çok önemli bir ayrıntı var. Jasikevicius oyunda olmadığı zamanlarda bir dakika yerinde oturmuyor ve susmuyor. Sürekli arkadaşlarını motive etme çabasında. Bahsettiğimiz oyuncu 34 yaşında ve yaşadığı başarılar ortada. Demek ki Sarunas Jasikevicius ismi boşuna kazınmıyormuş tarihe.



Son fotoğrafta şöyle oluyor arkadaşlar :) Jasikevicius 1998'de Dünya Güzeli seçilmiş  Linor Abargil'le evlendi fakat çift 2008'de ayrıldı.


Söz verdiğim üzere Jasikevicius videosu:


                                      Yazan: Aybars Aksu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder