height="600" src="http://www.flatcast.com/de/Player.aspx?sid=338122" width="800"> > < /div>

13 Şubat 2011 Pazar

Kupa Fenerbahçe'nin



Spor Toto Türkiye Kupası final maçını Fenerbahçe Ülker 81-72 kazanarak kupayı üst üste iki olmak üzere toplamda üçüncü kez müzesine götürdü. Maça damgasını ise 35 sayı atan Emir Preldzic vurdu.

Beşiktaş Cola Turka maça;  Chatman-Kemp-Serkan-Cevher-Ogilvy beşiyle, Fenerbahçe Ülker'de Ukic-Ömer-Tomas-Kaya-Lavrinovic beşiyle başladı. Ukic ve Lavrinovic'in sayıyla 4-0'lık seriyle maça başlayan Fenerbahçe Ülker, ilk 3 dakika geçilirkende 7-3 öndeydi. İki takımında 2'şer faul yaptığı  bu bölümde, iki takımdan da dışarıdan isabetsiz atışlar geldi. 4. dakika geçilirken Lavrinovic'in 2 faule ulaşmasıyla koç Spahija Oğuz Savaş'a dönmek zorunda kaldı. Kaya'nın ribauntlardaki etkinliği ve pota altını kapatması 3-0 üçlükle maça başlayan ve Lavrinovic'den sonra Oğuz'un da iki faule ulaştığı takımını ayakta tuttu. Beşiktaş adına ise Ogilvy yine müthiş bir maç çıkaracağı sinyallerini veriyordu. Chatman'ın ilk sayıları geldiğinde periyodun bitmesine 03.45 vardı. Maça çok kötü faul atarakta başlayan Fenerbahçe Ülker eline geçen avantajları değerlendiremedi ve ilk çeyrek 20-19 sona erdi.

İlk çeyrek sonunda Beşiktaş adına Ogilvy 7 sayı 4 ribaunt, Kemp 5 sayı, Chatman 3 sayı 2 asist kaydetti.Fenerbahçe Ülker'de de Kaya'nın 6 sayı 3 ribaundu ve Emir'in 5 sayı 2 ribauntluk performansı göze çarptı.

İkinci periyot Kemp'in üçlüğü ve Oğuz'un pota altı basketiyle başladı. Mirsad oyuna girdiği andan itibaren takıma yine büyük bir direnç ve ribaunt katkısı verdi. Kinsey'in müthiş smacı ve Mustafa Abi'nin top kaybından sonra Mirsad'ın bulduğu sayıyla Fenerbahçe Ülker 28-25 öne geçti ve Beşiktaş Cola Turka molasını aldı. Fenerbahçe'nin 7 hücum ribaundu çok dikkat çekerken mola dönüşü Beşiktaş Cola Turka Chatman ve Ignerski'nin üçlükleriyle 31-30 öne geçti. Son 5 dakikaya girilirken Kinsey yine bir  hücum ribaundu sonrası güzel bir smaçla bitirdi . Bu bölümde Beşiktaş Cola Turka hücumda ritmini iyice kaybetti. Fakat 12-4 gibi korkunç bir yüzdeyle faul atan Fenerbahçe Ülker farkı açamadı Ogilvy ve Chatman'la sayılar bulan Beşiktaş 01.42 kala beraberliği yakaladı ve Spahija'ya molayı aldırdı. Moladan Tomas'ın sayılarıyla dönen Fenerbahçe'ye Chatman cevap verdi ve devre 37-37 beraberlikle bitti.

Beşiktaş cephesinde Ogilvy 12 sayı 6 ribaunt'la takımını sırtlarken Chatman'da 9 sayı 2 asfistlik bir katkı yaptı. Fenerbahçe Ülker ise 10-1 üçlük 12-4 faul atıp 6 top kaybı yaptığı bir çeyrekte hücum ribauntları sayesinde oyunun içinde kaldı.

3.periyoda Emir Preldzic'in 2 üçlüğüyle başlayan Fenerbahçe Ülker'e Beşiktaş Chatman'la yanıt verdi.  Ukic'in smacının ardından mola alan Beşiktaş Cola Turka, Emir'in bir üçlük isabet ve Kaya Peker'e yaptığı asiste engel olamadı. Kemp'in de 4 faul alıp kenara gelmesiyle tıkanan hücumlardan sayı üretemeyen Beşiktaş Cola Turka topu içeride indirmekte sıkıntı çekti . Sürekli dış atışa dayalı oynayan ve başarı sağlayamayan siyah beyazlılar periyodun 58-51 bitmesine engel olamadı.



Preldzic sadece bu çeyrekte attığı 11 sayıyla takımını öne taşırken Beşiktaş Cola Turka'da Ogilvy son çeyreğe girilirken 20 sayı 10 ribaunda ulaştı.

Son çeyrekte tam anlamıyla Fenerbahçe kaçtı, Beşiktaş kovaladı. Periyodun ilk dakikalarında 23. sayısına ulaşan Preldzic, takımını iyi de yönetti. Beşiktaş ise dış atışlarda ısrar edip hücumda top kayıplarınıda arttırınca fark 16 sayıya çıktı. Topu Ogilvy'e indirmeyi maçın bitmesine 6 dakika kala akıl eden Beşiktaş farkı 10 sayı seviyesine kadar çekti. Mirsad'ın iç burkan sakatlığından sonra Fenerbahçe'nin oyundan düşmeside farkın azalmasına bir etken oldu. Fakat günün yıldızı, belki de kariyerinin en iyi maçını oynayan Emir Preldzic takımını ayakta tuttu. Hüseyin Beşok oyuna girer girmez ekstra bir üçlükle takımına katkı verdi. Günün suskun isimlerinden Cevher'in de üçlüğüyle fark 6 sayıya kadar indi. Bu dakikadan sonra Emir sürekli potaya giderek fauller aldı. Gün boyu çok kötü yüzdeyle faul atmış takım arkadaşları aksine faulleri yüzdeli bir şekilde atan Emir farkı sürekli 7 sayı civarında tuttu. Hücumda telaş yapıp kötü şut tercihlerine başlayan Beşiktaş Cola Turka taktik faullere başladı. 35. sayısını atan Preldzic kupayı da takımına getirdi. (81-72)



Maçın önemli notlarına geçersek; Beşiktaş Cola Turka'da Ogilvy 24 sayı 14 ribauntla yine elinden geleni sonuna kadar yaptı. Chatman'da ona 22 sayı  4 ribaunt 3 asistle yardımcı oldu. Fakat diğer ilk 5 oyuncularından özellikle Cevher'in beklentileri karşılayamaması, Serkan Erdoğan'ın 7 asistine rağmen hücumda yüzdesiz atması Beşiktaş adına olumsuz istatistiklerdi. 24 tane üçlük denemeleri ve bence çok enteresan olan Ogilvy'nin dışında sadece Serkan Erdoğan'ın bir kere basket faulüyle faul çizgisine gitmesi potadan ne kadar uzak oynadıklarının en büyük göstergesiydi.

Fenerbahçe Ülker tarafında ise; Emir Preldzic kariyerinin en iyi maçını oynayarak 35 sayı 4 ribaunt 3 asistle kupayı takımına kazandırdı.7-5 gibi muazzam bir yüzdeyle üçlük atan yıldız oyuncu, takımının 2.devre attığı 44 sayının 30'una imza attı. Preldzic harici 10-0 üçlük atan Fenerbahçe Ülker 26-14 faul atarak maçı zora soktu. Kaya'nın mücadeleci oyunu ve 13 sayı 9 ribaundu çok önemliydi.

Bir diğer konu ise maalesef Mirsad Türkcan'ın sakatlığı. Takımı için ne kadar önemli bir karakter, nasıl bir yürek olduğu herkes tarafından biliniyor. Ne zaman ne gerekirse yapan, aldığı kısıtlı sürelerde maksimum verimi veren ve yıllarca sorunlu oyuncu olarak bilinmesine rağmen Aydın Örs sevgisiyle kendi egosunu dizginleyen Mirsad Türkcan maçın son çeyreğinde Ogilvy'nin ayağına bastı ve dizi döndü. Acı içinde kıvranarak sedyeyle sahadan çıkartılan Mirsad Türkcan'ın son alınana haberlerine göre dizi buzdaymış. Hala çok acısı varmış. Akşam saatlerinde netleşmesi beklenen sakatlığı eğer tahmin edildiği gibi bağ yırtığıysa en azından sezonu kapatması bekleniyor. Fakat bu biraz da iyimser bir yaklaşım. Çünkü bu yaşta bir oyuncunun bu denli sert bir sakatlık geçirmesi kariyerinin sonlanmasına sebep olabilir. Tabi bahsettiğimiz insan Mirsad Türkcan olunca kesin konuşmak hiç doğru değil. Kendisine geçmiş olsun diliyoruz. Umarız Euroleague yolunda takımını yalnız bırakmaz ve final four hedefinden sapmaz Fenerbahçe.

Mirsad'ın durumunun kötü çıkması durumunda Fenerbahçe'nin Salı akşamına kadar transfer hakkı var. Fakat bu oyuncu sadece Euroleague'de forma giyebilir. TBL'de oynayamaz.

                                                                                                 Yazan: Aybars Aksu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder